Türkçe | İngilizce
Hafıza Teknikleri

Hafıza Teknikleri - Fen Mental Aritmetik


Hafıza Teknikleri


Duyusal hafızaya gelen bilgiler suya yazılan yazı gibidir. Bilgi kısa bir süre sonra kaybolur.

 

Geçici hafızaya gelen bilgiler kuma yazılan yazı gibidir. Dikkat dağılmasında bilgi kaybolur.

 

Uzun süreli hafıza, taşa yazılan yazı gibidir. Buraya kaydedilen bilgiler çok uzun bir süre kayıtlı kalır.

 

 Sağ ve sol beyin bağlantıları.

 

Beynimizin sol beyin mantıklı olan taraftır. Kelimelerle ve sözlerle ilgilenir. Konuşmamızı ve yazmamızı sol beyin sağlar. Matematik ve sayılarla ilgili işlemler de yine sol beyin çözülür. Ayrıca vücudumuzun sağ tarafının fiziksel hareketleri, tamamen zıt yönde olan sol beyin tarafından kontrol edilir.

 

Sağ beyin ise beynimizin duygusal olan tarafıdır. Sağ beyin kelimeler ve sözlerle ilgilenmez. Lisanı kelimeler değil, resimler ve şekillerdir. Rüyalar, hikayeler, masallar, sanatsal faaliyetler, ibadet ve dua etme gibi faaliyetler beynimizin sağ beyinin gerçekleştirdiği işlevlerden bazılarıdır. Vücudumuzun sol tarafının fiziksel hareketleri ise yine kendine zıt yönde olan sağ beyin tarafından kontrol edilir.

Beynimizin sağ lobunu, dolayısı ile de hipokampı çalıştıran ve bilgilerin zihnimize, kalıcı hafızamıza kaydedilmesini sağlayan üç temel teknik vardır. Bu teknikler anahtar tekniklerdir, diğer teknikler bu tekniklere bağlantılı çalışmaktadır.

 

BEYNİMİZİ ÇALIŞTIRAN TEKNİKLER

 

1. Gözlemleme tekniği: Tüm dahilerin ortak noktası kesinlikle dikkatli gözlem yeteneklerinin olmasıdır. Ortalama bir insan; görmeden bakar, duymadan dinler, hissetmeden dokunmakta, tat almadan yemekte, düşünmeden de konuşmaktadır. Genel insan profili beynin sağ beyin kullanmıyor. Bu yüzden de dikkatli bakmıyor ve dinlemiyoruz. Kapatın gözlerinizi (uyarımıza uyun çocuklar) şimdi, öğretmeninizin veya anneniz bugün ne giymiş ve ne renkte bir elbise, ayakkabı giyinmiştiler. Sınıfınız hangi renk vs. bu soruları kendi kendinize sık sık sorun ve dikkati öğrenciler olun.

 

2. Hayal gücünü kullanma: Hayalimizde canlandırabildiğimiz şeyleri aklımızda çok kolay bir şekilde tutabiliyoruz. Beynin çalışma sistemi böyledir. Hayalinizde bir şey canlandırdığınızda beyninizin sağ beyin harekete geçer. Beyin bunun gerçek veya hayal olduğunu algılayamaz.